Cordyceps Sinensis

Hatásköre:

CordycepsHC80 Étrendkiegészítő összetevőiből Cordyceps:

Szakirodalmi dataok alapján, és tudományos állásfoglalás alapján, publikusan elérhető széles spektrumú forrásokból: 

nagy adaptogén képességgel rendelkezik: mellékhatások nélküli természetes antibiotikum, sok kórokozóra elnyomó hatással van (staphylococcus,

streptococcus, pneumococcus, stb.)

-szabályozza immunrendszert, ezzel növeli a szervezetünk ellenálló képességét különböző betegségekkel szemben

csökkenti az immunrendszer túltengést, genetikai szinten kijavítja annak zavarait, olyan autoimmun betegségek esetén, mint a szklerodermia, vörös bőrfarkas, izületi gyulladások és a reuma, immunokompetens szerveink működésének normalizálásával

-gyulladásgátló hatású, hasonló hatású, mint a nem szteroid hormonok (pl. hydrocortison)

-növeli szervezetünk ellenálló képességét az oxigénhiánnyal, méreganyagokkal és nagy fizikai megterhelésekkel szemben, antioxidáns hatású.

-aktívan méregteleníti a szervezetet, többek között eltávolítja a gyógyszermaradványokat

-egyes esetekben daganat ellenes hatása van, mivel serkenti a fehérvérsejtek aktivitását és helyreállítja szintjüket a vérben; sugár- és kemoterápia mellékhatást enyhít (pl. emlő- és tüdőrák)

-nagyobb dózisban alkalmazva az immunrendszer felfokozott működését gátló (immunszuppresszív) cyclosporinnal azonos erősségű hatást eredményez (ennek a hatásnak a szervátültetéseknél lehet jelentősége)

-szabályozza a máj működését és méregtelenítő funkcióit

-szabályozza a vese működését, kóros esetben csökkenti a vér- és fehérjevizelést

-szabályozza a tüdő működését, könnyíti a légzést, segíti a letapadt nyák ürítését, oldja a hörgők görcseit

-javítja az anyagcserét az összes szerv szöveteiben

-csökkenti a lipidszintet a vérben, a koleszterin szintet (pl. gátolja a koleszterin verőérben való lerakódását, gátolja a vérlemezkék összecsapzódását, segíti a vér átfolyását az erekben)

-szabályozza a trombocitaszámot a vérben, akadályozza a vérrögök kialakulását és elősegíti az eloszlásukat

-szabályozza a kalcium és foszfor egyensúlyát a vérben

-mérsékli a vércukorszintet

-kis mértékben vérértágító, ezzel javul a szív és tüdő vérellátása, javítja más szervek és a szövetek mikrocirkulációját

-fiatalító, stresszoldó hatású

Hogyan működik?

-Javítja az energiaszintet és állóképességet: sejtmitokondriumokban (a sejtek energiatermelő „gyára”)

-növeli az energiatermelést, növeli a tüdő oxigénfelvevő kapacitását

-növeli a glükóztermelő enzimek mennyiségét a májban, ami az izmok számára nagyobb mennyiségű glükózt biztosít ezáltal.

A Cordyceps teljesítményünk növelését az ATP szintjének növelésén keresztül éri el, ami egy, a sejt mitokondriumában található energiamolekula. A vércukorszintet is csökkenti, mivel tartósítja a glikogént a májban, és megnöveli az oxigénfelvételt. Végül, a májban található glükóztermelő enzimek mennyiségét is növeli, ami több hozzáférhető glükózt biztosít izmaink számára. Az aktív hatóanyagok a cordycepin (deoxyadenosine) és a cordycepic sav (mannitol). A Cordyceps az oxigénfelvétel hatékonyságának növelésén és az alacsony oxigénszint, ill. magas savszint által okozott károsodások elhárításán keresztül is kifejti hatását. Azon állatok, melyek Cordyceps-et kaptak, 50%-al hatékonyabban használták fel az oxigént, jól tolerálták az alacsonyabb oxigénszintet és az acidózist (az edzés közben sav képződik a testben, ami fáradtsághoz és fájdalmakhoz vezethet), valamint háromszor tovább éltek, mint azok, akik nem kaptak Cordyceps-et. Idősebb pácienseken végzett kutatások során a Cordyceps növelte a hidegtűrő képességet, növelte a légzésfunkciót, javította a memóriát és koncentrációs képességet, libidót is. Mindezen hatásai a javuló szív-és érrendszeri, valamint légzési funkciókkal függenek össze. Az ATP fent említett szerepén keresztül az energiaszintet is növelte.

Növekvő vitalitás: számos kutatás kimutatta, hogy a Cordyceps növeli a vitalitást a vörösvértestek enzimaktivitásának növelésén és a tüdő egészségének és kapacitásának növelésén keresztül. Ráadásul a jelek szerint megnöveli testünk tűrőképességét a stresszel szemben és segíti testünk legerősebb antioxidánsának, a SOD-nak (szuperoxid dizmutáz enzim) működését.

Javuló regeneráció és egészséges szív: Mivel erős antioxidánsokat tartalmaz, a Cordyceps javíthatja a szív-és érrendszer működését és elősegítheti az oxigén és tápanyagaink szállítását, valamint acheter du cialis en ligne az izmok működése során keletkező felesleges anyagok eltávolítását. A szívverést is stabilizálja, minimalizálva ezzel az aritmiás hibákat. Ezenfelül javítja a vérkeringést, kiegyenlíti a vérnyomást is.

Erősebb immunrendszer: A Cordyceps ugyancsak hatékony immunrendszer erősítő hatással is bír, mivel növeli a vértestek termelődését csontvelőnkben. Megnöveli az úgynevezett poliszacharidok szintjét, melyek különösen fontosak az immunrendszer erősítésének szempontjából. A CO-1 például hatásos tumorgátló anyag. A Cordyceps a makrofágok működését is javítja, melyek felfalják a káros mikrobákat és rákos sejteket.

Javallatok:

-Légzőszervek betegségei: hörghurut, tüdőgyulladás, asztma, tüdőtágulat, tuberkolózis

-Szív és érbetegségek, isémia, szívszoroluás, érelmeszesedés, infarktus

-Urogenitális rendszer betegségei: húgyhólyaggyulladás, vesemedence-gyulladás, vesegyulladás, bepisilés, petefészek-, méhkürt-, méhszalag-, hüvelygyulladás

-Erőtlenség, túlzott izzadás, derékfájás, pollúció (spontán ejakuláció)

-Májbetegségek, mint hepatitisz és cirrózis

-Vérbetegségek: Verlgof-betegség, fő tünetei: sokszoros bőrbevérzés, nyálkahártya vérzése, másodlagos vérszegénység, leukózis a folyamat stabilizálása céljából, hogy a betegség ne alakuljon rosszindulatúvá

-Autoimmun megbetegedések, pl. reuma

-Hipoimmun állapotok, pl. megfázás, influenza

-Különböző szervek rosszindulatú képződményei, még a kései stádiumban is, kemo- és sugárterápia mellett

-A szervezet méregtelenítése különböző helyzetekben, pl. akut, vagy krónikus mérgezés, masszív gyógyszerezés, sugárveszélyes lakóhely

-Szervátültetésnél, immunmodulátorként csökkenti a szerv kilökődésének veszélyét

-Korai öregedés, bőrhervadás

-Nagy fizikai megterhelések, pl. nehéz sportok, edzés

-Stresszes helyzetek

Cordyceps és a sportolók diétája:

A Cordyceps 1993-ban került a nyugati sportolók és felkészítésükben közreműködő szakemberek érdeklődésének középpontjába, miután az 1993-as stuttgrati szabadtéri Atlétikai Világbajnokságon, kínai futónők mindenki megdöbbenésére 3 számban (1500 m, 3000 m és 10.000 m síkfutás) is arany érmet szereztek. A felkészülésük alatt az olimpiai csapat orvosának tanácsára az atléták rendszeresen fogyasztottak Cordyceps-et. Rá egy hónapra a Kínai Nemzeti Játékokon a csapat egyik tagja, Wang Junxia, VB-aranya mellé újabb elismerést szerzett hazájának és a Cordyceps-nek, többek között megdöntötte 10.000 m-es síkfutás női világcsúcsát.

Kimutatták, hogy a Cordyceps Sinensis segíti a sejtelhalást (megindítja az apoptózist). A normális sejtek elpusztulnak (apoptózison mennek keresztül), amint megsérülnek. A rákos sejtek ezt nem teszik meg. A kemoterápia során manapság számos olyan szert alkalmaznak, amelyek segítik a természetes sejtelhalást. Úgy tűnik, hogy a Cordyceps Sinensis elősegíti az apoptózist, vagy a sejtelhalást a rákos sejtekben, így sok tanulmány szerint a Cordyceps Sinensis értékes kiegészítő terápiás szer lehet a rákos betegségekben küzdőknek.

Kínában a Cordyceps-et a vesék frissítőjeként tartották számon, melyekről azt gondolták, hogy a szexuális működést, erőt, izzadást és a hidegtűrést befolyásolják. Ezért aztán libidó növelésére, testhőmérséklet befolyásolására és hidegtűrés elősegítésére ajánlották. Kutatások azt mutatták, hogy javítja a vese működését és erősíti az immunrendszert, a vesetranszplantáción átesett betegek esetében azzal, hogy a fertőzéseket gátoló T-sejtek szintjét visszaállítja. Ugyancsak hasznos lehet a máj egészségének szempontjából, valamint a hepatitis elleni védekezésben is segíthet.

A Cordyceps történelmi múltra tekint vissza és a tudomány támogatását is élvezi. A nyugati emberek közül előbb az élsportolók, majd az olyan, aktív életmódot élők emberek is az élet minden területéről felfedezték maguknak, akik nem csupán a teljesítményt, hanem vitalitásukat és energiaszintjüket is növelni akarták.

KategóriákEgyéb

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.