Cordyceps Sinensis

Hatásköre:

CordycepsHC80 Étrendkiegészítő összetevőiből Cordyceps:

Szakirodalmi dataok alapján, és tudományos állásfoglalás alapján, publikusan elérhető széles spektrumú forrásokból: 

nagy adaptogén képességgel rendelkezik: mellékhatások nélküli természetes antibiotikum, sok kórokozóra elnyomó hatással van (staphylococcus,

streptococcus, pneumococcus, stb.)

-szabályozza immunrendszert, ezzel növeli a szervezetünk ellenálló képességét különböző betegségekkel szemben

csökkenti az immunrendszer túltengést, genetikai szinten kijavítja annak zavarait, olyan autoimmun betegségek esetén, mint a szklerodermia, vörös bőrfarkas, izületi gyulladások és a reuma, immunokompetens szerveink működésének normalizálásával

-gyulladásgátló hatású, hasonló hatású, mint a nem szteroid hormonok (pl. hydrocortison)

-növeli szervezetünk ellenálló képességét az oxigénhiánnyal, méreganyagokkal és nagy fizikai megterhelésekkel szemben, antioxidáns hatású.

-aktívan méregteleníti a szervezetet, többek között eltávolítja a gyógyszermaradványokat

-egyes esetekben daganat ellenes hatása van, mivel serkenti a fehérvérsejtek aktivitását és helyreállítja szintjüket a vérben; sugár- és kemoterápia mellékhatást enyhít (pl. emlő- és tüdőrák)

-nagyobb dózisban alkalmazva az immunrendszer felfokozott működését gátló (immunszuppresszív) cyclosporinnal azonos erősségű hatást eredményez (ennek a hatásnak a szervátültetéseknél lehet jelentősége)

-szabályozza a máj működését és méregtelenítő funkcióit

-szabályozza a vese működését, kóros esetben csökkenti a vér- és fehérjevizelést

-szabályozza a tüdő működését, könnyíti a légzést, segíti a letapadt nyák ürítését, oldja a hörgők görcseit

-javítja az anyagcserét az összes szerv szöveteiben

-csökkenti a lipidszintet a vérben, a koleszterin szintet (pl. gátolja a koleszterin verőérben való lerakódását, gátolja a vérlemezkék összecsapzódását, segíti a vér átfolyását az erekben)

-szabályozza a trombocitaszámot a vérben, akadályozza a vérrögök kialakulását és elősegíti az eloszlásukat

-szabályozza a kalcium és foszfor egyensúlyát a vérben

-mérsékli a vércukorszintet

-kis mértékben vérértágító, ezzel javul a szív és tüdő vérellátása, javítja más szervek és a szövetek mikrocirkulációját

-fiatalító, stresszoldó hatású

Hogyan működik?

-Javítja az energiaszintet és állóképességet: sejtmitokondriumokban (a sejtek energiatermelő „gyára”)

-növeli az energiatermelést, növeli a tüdő oxigénfelvevő kapacitását

-növeli a glükóztermelő enzimek mennyiségét a májban, ami az izmok számára nagyobb mennyiségű glükózt biztosít ezáltal.

A Cordyceps teljesítményünk növelését az ATP szintjének növelésén keresztül éri el, ami egy, a sejt mitokondriumában található energiamolekula. A vércukorszintet is csökkenti, mivel tartósítja a glikogént a májban, és megnöveli az oxigénfelvételt. Végül, a májban található glükóztermelő enzimek mennyiségét is növeli, ami több hozzáférhető glükózt biztosít izmaink számára. Az aktív hatóanyagok a cordycepin (deoxyadenosine) és a cordycepic sav (mannitol). A Cordyceps az oxigénfelvétel hatékonyságának növelésén és az alacsony oxigénszint, ill. magas savszint által okozott károsodások elhárításán keresztül is kifejti hatását. Azon állatok, melyek Cordyceps-et kaptak, 50%-al hatékonyabban használták fel az oxigént, jól tolerálták az alacsonyabb oxigénszintet és az acidózist (az edzés közben sav képződik a testben, ami fáradtsághoz és fájdalmakhoz vezethet), valamint háromszor tovább éltek, mint azok, akik nem kaptak Cordyceps-et. Idősebb pácienseken végzett kutatások során a Cordyceps növelte a hidegtűrő képességet, növelte a légzésfunkciót, javította a memóriát és koncentrációs képességet, libidót is. Mindezen hatásai a javuló szív-és érrendszeri, valamint légzési funkciókkal függenek össze. Az ATP fent említett szerepén keresztül az energiaszintet is növelte.

Növekvő vitalitás: számos kutatás kimutatta, hogy a Cordyceps növeli a vitalitást a vörösvértestek enzimaktivitásának növelésén és a tüdő egészségének és kapacitásának növelésén keresztül. Ráadásul a jelek szerint megnöveli testünk tűrőképességét a stresszel szemben és segíti testünk legerősebb antioxidánsának, a SOD-nak (szuperoxid dizmutáz enzim) működését.

Javuló regeneráció és egészséges szív: Mivel erős antioxidánsokat tartalmaz, a Cordyceps javíthatja a szív-és érrendszer működését és elősegítheti az oxigén és tápanyagaink szállítását, valamint acheter du cialis en ligne az izmok működése során keletkező felesleges anyagok eltávolítását. A szívverést is stabilizálja, minimalizálva ezzel az aritmiás hibákat. Ezenfelül javítja a vérkeringést, kiegyenlíti a vérnyomást is.

Erősebb immunrendszer: A Cordyceps ugyancsak hatékony immunrendszer erősítő hatással is bír, mivel növeli a vértestek termelődését csontvelőnkben. Megnöveli az úgynevezett poliszacharidok szintjét, melyek különösen fontosak az immunrendszer erősítésének szempontjából. A CO-1 például hatásos tumorgátló anyag. A Cordyceps a makrofágok működését is javítja, melyek felfalják a káros mikrobákat és rákos sejteket.

Javallatok:

-Légzőszervek betegségei: hörghurut, tüdőgyulladás, asztma, tüdőtágulat, tuberkolózis

-Szív és érbetegségek, isémia, szívszoroluás, érelmeszesedés, infarktus

-Urogenitális rendszer betegségei: húgyhólyaggyulladás, vesemedence-gyulladás, vesegyulladás, bepisilés, petefészek-, méhkürt-, méhszalag-, hüvelygyulladás

-Erőtlenség, túlzott izzadás, derékfájás, pollúció (spontán ejakuláció)

-Májbetegségek, mint hepatitisz és cirrózis

-Vérbetegségek: Verlgof-betegség, fő tünetei: sokszoros bőrbevérzés, nyálkahártya vérzése, másodlagos vérszegénység, leukózis a folyamat stabilizálása céljából, hogy a betegség ne alakuljon rosszindulatúvá

-Autoimmun megbetegedések, pl. reuma

-Hipoimmun állapotok, pl. megfázás, influenza

-Különböző szervek rosszindulatú képződményei, még a kései stádiumban is, kemo- és sugárterápia mellett

-A szervezet méregtelenítése különböző helyzetekben, pl. akut, vagy krónikus mérgezés, masszív gyógyszerezés, sugárveszélyes lakóhely

-Szervátültetésnél, immunmodulátorként csökkenti a szerv kilökődésének veszélyét

-Korai öregedés, bőrhervadás

-Nagy fizikai megterhelések, pl. nehéz sportok, edzés

-Stresszes helyzetek

Cordyceps és a sportolók diétája:

A Cordyceps 1993-ban került a nyugati sportolók és felkészítésükben közreműködő szakemberek érdeklődésének középpontjába, miután az 1993-as stuttgrati szabadtéri Atlétikai Világbajnokságon, kínai futónők mindenki megdöbbenésére 3 számban (1500 m, 3000 m és 10.000 m síkfutás) is arany érmet szereztek. A felkészülésük alatt az olimpiai csapat orvosának tanácsára az atléták rendszeresen fogyasztottak Cordyceps-et. Rá egy hónapra a Kínai Nemzeti Játékokon a csapat egyik tagja, Wang Junxia, VB-aranya mellé újabb elismerést szerzett hazájának és a Cordyceps-nek, többek között megdöntötte 10.000 m-es síkfutás női világcsúcsát.

Kimutatták, hogy a Cordyceps Sinensis segíti a sejtelhalást (megindítja az apoptózist). A normális sejtek elpusztulnak (apoptózison mennek keresztül), amint megsérülnek. A rákos sejtek ezt nem teszik meg. A kemoterápia során manapság számos olyan szert alkalmaznak, amelyek segítik a természetes sejtelhalást. Úgy tűnik, hogy a Cordyceps Sinensis elősegíti az apoptózist, vagy a sejtelhalást a rákos sejtekben, így sok tanulmány szerint a Cordyceps Sinensis értékes kiegészítő terápiás szer lehet a rákos betegségekben küzdőknek.

Kínában a Cordyceps-et a vesék frissítőjeként tartották számon, melyekről azt gondolták, hogy a szexuális működést, erőt, izzadást és a hidegtűrést befolyásolják. Ezért aztán libidó növelésére, testhőmérséklet befolyásolására és hidegtűrés elősegítésére ajánlották. Kutatások azt mutatták, hogy javítja a vese működését és erősíti az immunrendszert, a vesetranszplantáción átesett betegek esetében azzal, hogy a fertőzéseket gátoló T-sejtek szintjét visszaállítja. Ugyancsak hasznos lehet a máj egészségének szempontjából, valamint a hepatitis elleni védekezésben is segíthet.

A Cordyceps történelmi múltra tekint vissza és a tudomány támogatását is élvezi. A nyugati emberek közül előbb az élsportolók, majd az olyan, aktív életmódot élők emberek is az élet minden területéről felfedezték maguknak, akik nem csupán a teljesítményt, hanem vitalitásukat és energiaszintjüket is növelni akarták.

Huminsav

Dr Csicsor János: Huminsav

huminsavMinden étrendkiegészítő és fogyasztó csoki és funkcionális csokik fő összetevője: Huminsav

Szakirodalmi adatok alapján, kutatói állásfoglalás alapján, tudományos állásfoglalás alapján, publikusan elérhető széles spektrumú forrásokból:

Az emberi egészség lassan csak lehetetlen elképzelés, üres fantazmagória. A természet és a test jelzéseinek megismerése és megértése helyett előírások, jogszabályok határozzák meg, hogy az egészséges életműködés elengedhetetlen feltételeiből mit és mennyit juttassunk a szervezetünkbe. Földanya ugyan még tárolja azokat a számunkra szükséges információkat és anyagokat, amikre ténylegesen és valóban szükségünk van, de vajon meddig elégséges ez a készlet? Helyrehozható-e még az a károsodás, amit elszenvedtünk? A Huminsav a természet csodája. A Huminsavban minden olyan ásványi anyag és nyomelem benne van, amire az emberi szervezetnek szüksége van, és hogy ezt az emberi szervezet fel is ismeri, az azt mutatja, hogy az ember és a Huminsav egymással valóban egyfajta természetes szövetségben, szimbiózisban vannak. A HLBS termékeiben Magyar anyaföldből, a Bakonyból származó huminsav van!

Hasznos információ Szlávics Hédi Viktória:

A mikroelemek és ásványi anyagok hiánya a szervezetben elsősorban az enzimek működését gátolja és rontja a vitaminok hatását. A különféle vitaminkészítmények fogyasztása akár teljesen hatástalan is lehet, ha a megfelelő mikroelemek a szervezetből hiányoznak. A vitalitás, az ősi ásványi anyagokban gazdag talaj csupán a földfelszín mélyebb rétegeiben humuszanyag formájában maradt meg, és az új biotechnológiák elterjedése által vált számunkra elérhetővé.

A huminsav gyógyászati hatásai évezredek óta ismertek. Régóta alkalmazzák, mint természetes vírusölő hatóanyagot és alternatív antibiotikumot.kutatók szerint elsősorban a mikroelem hiány káros következményei okozzák az úgynevezett civilizációs betegségek (például az allergia, a stressz, különféle immunrendszeri problémák, rosszindulatú daganatok, elhízás, továbbá eddig még ismeretlen betegségek) előfordulásának növekvő gyakoriságát és terjedését.

A szervezetbe jutó huminsav egy része felszívódik a szervezetben, ennek következtében vírusölő, energiatermelő katalizátor, immunrendszert erősítő és méregtelenítő hatást fejt ki.

Más része ugyanakkor a bélrendszerben marad, ahol a huminsavak képesek megszüntetni a hasmenést és egyéb emésztési rendellenességeket. viagra pas cher A jótékony huminsav vékony gél réteget képez a bél nyálkahártyáján, amely véd a fertőzések és a méreganyagok hatásaitól. A bélbolyhok, illetve a hámréteg sérülése vagy gyulladása esetén támogatja a gyors gyógyulást. A gél rétegnek köszönhetően csökken a kóros impulzusok hatása a bélben található perifériás idegekre ez által enyhül a fájdalom, és helyreáll a normális bélmozgás.

A huminsav egy másik fontos tulajdonsággal is rendelkezik, alkalmazásával a szervezetből szelektíven csak a méreganyagok és a felesleges ásványi anyagok távoznak. A szokásos adagban alkalmazva nem befolyásolja a tápanyagok belső egyensúlyát.

A huminsavak gátolják a patogén baktériumok növekedését a tápcsatornában, serkentik a bélflóra működését és szabályozzák annak egyensúlyát, továbbá hasznosítható állapotban tartanak egyes a tápanyagokat, miközben megkötik és kiürítik a környezetből bekerült és felhalmozódott méreg anyagokat.

Ezen élettani hatásokat klinikailag is bizonyították:

Antoxidáns hatás: Különleges tulajdonságaiból adódóan kifejezetten képes a szervezet kémiai egyensúlyát fenntartani. Rendkívüli hatékonysággal köti meg a szervezetben keletkező szabad gyököket, amelyek számos betegség okozói Ugyanis a szabadgyökök képesek szervezetben a fehérje és DNS-molekulák szerkezetét károsítani, amelynek következtében megsérülhet a sejtek genetikai kódja, ez pedig különös kockázatot jelent a rák betegségek kialakulásában. Ez különösen fontos azért, mert egyes epidemiológiai vizsgálatok szignifikáns antioxidáns hiányra utalnak a Föld népességének körében;

Enzim hatás fokozó: Az enzimek és vitaminok alapvető szerepet töltenek be az emberi szervezet működésében. Részt vesznek az energiatermelésben, különféle anyagcsere folyamatokban és a sejtszintézisben. A huminsavak hozzájárulnak az enzimaktivitás folyamatához.

Stressz ellenes hatás: A huminsav befolyásolja a mellékvesék által termelt stressz hormonok – adrenalin és noradrenalin – hatását. Ezen hormonok magas szintje intenzív stresszt jelez. A feleslegesen képződő hormonokat a huminsav megköti, így azok nem képesek a sejtekhez eljutni és működésüket fokozni.

Virusellenes hatás: A huminsavak vírusellenes hatása régóta ismert a humán gyógyászatban. A huminsav talán a természet egyik legerősebb vírus ellenes hatóanyaga.

Sejtszintű hatás: Növeli a sejtfal áteresztő képességét, ez által segíti a szervetlen ásványi anyagok átjutását a sejtmembránon.

Keláthatás: A huminsavak az élettani szempontból fontos ásványi anyagokat a természetben egyedülálló módon, könnyen cserélhető formában kötik meg (kelátkötés) vagyis a mikroelemeket úgy kötik meg, hogy közben szerves vegyületekké alakulnak, és így juttatják be a sejtekbe.

Ásványi anyagok hasznosítása: Biztosítják a szervezet számára az optimális mennyiségű ásványi anyag felvételt, úgy hogy valószínűleg fékezik a feleslegesen nagy mennyiségben levő anyagok felvételét és a kisebb mennyiségben jelenlévő anyagok felvételét pedig segítik.

Méregtelenítő hatás: Kémiai szerkezetükből adódóan a huminsavak szinte valamennyi vegyülettel képesek kölcsönhatásba lépni. A szervezetbe például sugárterápia, kemoterápia során bekerült és felhalmozódott mérgező anyagokkal, toxikus nehézfémekkel és radioaktív anyagokkal oldhatatlan kötést alakítanak ki és kiürítik a szervezetből.

Immunstimuláló hatás: Segíti az immunrendszer működését, serkenti az ellenanyag termelést és javítja a fehérvérsejtek aktivitását.

Májregeneráló hatás: Elősegíti a májsejtek regenerálódását. Javítja a májfunkciót és segíti egyes májbetegségek megelőzését.

Antibakteriális hatás: Serkenti a jótékony hatású baktériumok működését, és ez által gátolja káros baktériumok elszaporodását.

Gyulladáscsökkentő hatás (pl. ízületi gyulladások)

Vörösvértestképzésre gyakorolt hatás: Egyes kutatások eredménye szerint növeli a vörösvértestek oxigénszállító kapacitását, ezzel javítja az általános közérzetet és növeli az életerőt.

 

 

Liposzóma

Szakértői szemmel: Dr Pásztori Patrícia

liposzómaGyógyszerészként hiszek a prevencióban.  Hiszek abban, hogy megelőzéssel és megfelelő életmóddal a betegségek zömét elkerülhetitek, így nem kényszerültök rá, hogy velem, vagy a kollégáimmal sűrűn kelljen találkoznotok.

Valamiért sokan ingert éreznek arra, hogy mindenre gyógyszert szedjenek, vagy egészen addig természetesnek veszik az egészség érzetét, amíg nem fáj valamijük, vagy nem jelentkezik valami kellemetlen tünet, ami a test figyelmeztetése arra, hogy valamit nem jól csinálnak. Kellemetlen tünetekkel már nem olyan jó a közérzet, és akkor el kezd mindenki tünetet kezelni, hogy a kényelemérzete helyre álljon. Igazából simán élnének betegen, csak ne érezzék.

Hivatásomnak gondolom a preventív gondolkodásmód terjesztését, és az egészségfejlesztést. Ennek fontos alappillére, hogy megpróbáljam átadni az alapvető biológiai folyamatok működési logikáját. Tehát a “mi miért van”-t. Így szerintem jóval egyszerűbb lesz Nektek meghozni a jó döntést. Ezen felül persze folyamatosan fogok adni nálam bevált életmódszintű tippeket is. Próbáljátok ki őket, csoda közérzetet tud produkálni egy-egy konzekvensen egészségtudatosan végigvitt hónap.  

Mi a liposzóma?

Rátérve a  cikkem témájára, egy divatos szót fogok boncolgatni amit szinte mindenki hallhatott már a tévében, arckrémreklámokban. LIPOSZÓMA…. De mi is a liposzóma, mert kicsit olyan mint Colombo felesége. Mindenki hallott róla, de még senki sem látta.

A modern technológia megalkotta, hogy egy a testünk sejtjeinek felépítésére nagyon hajazó burokba hatóanyagot legyen képes “csomagolni”.

 A liposzómák tulajdonképpen olyan acheter du cialis en ligne kis vékony membránnal határolt „csomagocskák”, amelyekbe vízben vagy olajban oldható vitaminok is becsomagolhatók, így olyan vitamin komplexek is létrehozhatók, amelyek liposzómák nélkül stabilan nem maradnának oldatban egymás mellett.

Hogyan működik?

Ez a burok egyrészt védelmet nyújt a hatóanyagnak, másrészt nem “bántja” a mi sejtjeinket, mivel membránjuk nagyon hasonló az élő sejtekéhez.

Ebben az esetben a hatóanyag tartalom felszívódása sokkal hatékonyabban, mondhatni teljes egészében megtörténhet, mivel a liposzómába csomagolt hatóanyagoknak VIP jegye van a sejtek belsejéhez. Így a hatóanyagokat célirányosan el tudják juttatni oda, ahol igény van rá. Ráadásul sokkal stabilabb is a hatóanyag, és kisebb az esély a hatóanyag bomlásra.

Tabletta vs. Liposzóma!

Tablettás forma esetén a hatóanyag oxidálódhat, semlegesítődhet, ellenben a “sejtazonos” csomagolás esetén nagyságrendekkel hatékonyabbak tudunk lenni.

Azon félelmek hogy a C Vitamin tönkreteszi a vesét – vagy még rosszabb, vesekövet okoz – ebben az esetben alaptalannak látszanak. Ha liposzómás C Vitamint szedünk, szervezetünk nem találkozik direkt úton a hatóanyagokkal, csakis abban az esetben, ha sejtjeinknek van hova felvenniük a hatóanyagot. Így, amennyiben túladagoljuk a liposzómás technológiával készült C Vitaminunkat, szervezetünk kizárólag a neki szükséges mennyiséget oldja ki a burokból. A többi a burok belsejében marad, így a burok a szervezetünket is védi, nem csak a hatóanyagot. Tehát a “felesleges” hatóanyag a liposzómában maradva ürül ki.

A liposzóma az egészségipar nanotechnológiai fejlesztése. A nanotechnológia a biológiai működésmechanizmusokat modellezi. Célja a legtermészetközelibb hatásmechanizmusok és anyagok létrehozása. Szervezetünk is úgy működik mint a liposzóma, felaprítja az élelmiszert, hogy a sejtek fel tudják dolgozni és a sejthártyán képes legyen behatolni. Tehát az élelmiszer feldolgozása a szervezetünkben is egyfajta nanotechnológiai folyamat.

Így a táplálékkiegészítők jövője a liposzómás állapotról fog szólni. Ezen felül a jövő kulcsfontosságú tényezője a színezékek, aromák, édesítőszerek elkerülése, organikus kiváltása.

Tehát a tabletta, kapszula, por vagy folyadék kérdésre a válasz: az egyik sem Liposzóma!