Liposzóma

Szakértői szemmel: Dr Pásztori Patrícia

liposzómaGyógyszerészként hiszek a prevencióban.  Hiszek abban, hogy megelőzéssel és megfelelő életmóddal a betegségek zömét elkerülhetitek, így nem kényszerültök rá, hogy velem, vagy a kollégáimmal sűrűn kelljen találkoznotok.

Valamiért sokan ingert éreznek arra, hogy mindenre gyógyszert szedjenek, vagy egészen addig természetesnek veszik az egészség érzetét, amíg nem fáj valamijük, vagy nem jelentkezik valami kellemetlen tünet, ami a test figyelmeztetése arra, hogy valamit nem jól csinálnak. Kellemetlen tünetekkel már nem olyan jó a közérzet, és akkor el kezd mindenki tünetet kezelni, hogy a kényelemérzete helyre álljon. Igazából simán élnének betegen, csak ne érezzék.

Hivatásomnak gondolom a preventív gondolkodásmód terjesztését, és az egészségfejlesztést. Ennek fontos alappillére, hogy megpróbáljam átadni az alapvető biológiai folyamatok működési logikáját. Tehát a “mi miért van”-t. Így szerintem jóval egyszerűbb lesz Nektek meghozni a jó döntést. Ezen felül persze folyamatosan fogok adni nálam bevált életmódszintű tippeket is. Próbáljátok ki őket, csoda közérzetet tud produkálni egy-egy konzekvensen egészségtudatosan végigvitt hónap.  

Mi a liposzóma?

Rátérve a  cikkem témájára, egy divatos szót fogok boncolgatni amit szinte mindenki hallhatott már a tévében, arckrémreklámokban. LIPOSZÓMA…. De mi is a liposzóma, mert kicsit olyan mint Colombo felesége. Mindenki hallott róla, de még senki sem látta.

A modern technológia megalkotta, hogy egy a testünk sejtjeinek felépítésére nagyon hajazó burokba hatóanyagot legyen képes “csomagolni”.

 A liposzómák tulajdonképpen olyan acheter du cialis en ligne kis vékony membránnal határolt „csomagocskák”, amelyekbe vízben vagy olajban oldható vitaminok is becsomagolhatók, így olyan vitamin komplexek is létrehozhatók, amelyek liposzómák nélkül stabilan nem maradnának oldatban egymás mellett.

Hogyan működik?

Ez a burok egyrészt védelmet nyújt a hatóanyagnak, másrészt nem “bántja” a mi sejtjeinket, mivel membránjuk nagyon hasonló az élő sejtekéhez.

Ebben az esetben a hatóanyag tartalom felszívódása sokkal hatékonyabban, mondhatni teljes egészében megtörténhet, mivel a liposzómába csomagolt hatóanyagoknak VIP jegye van a sejtek belsejéhez. Így a hatóanyagokat célirányosan el tudják juttatni oda, ahol igény van rá. Ráadásul sokkal stabilabb is a hatóanyag, és kisebb az esély a hatóanyag bomlásra.

Tabletta vs. Liposzóma!

Tablettás forma esetén a hatóanyag oxidálódhat, semlegesítődhet, ellenben a “sejtazonos” csomagolás esetén nagyságrendekkel hatékonyabbak tudunk lenni.

Azon félelmek hogy a C Vitamin tönkreteszi a vesét – vagy még rosszabb, vesekövet okoz – ebben az esetben alaptalannak látszanak. Ha liposzómás C Vitamint szedünk, szervezetünk nem találkozik direkt úton a hatóanyagokkal, csakis abban az esetben, ha sejtjeinknek van hova felvenniük a hatóanyagot. Így, amennyiben túladagoljuk a liposzómás technológiával készült C Vitaminunkat, szervezetünk kizárólag a neki szükséges mennyiséget oldja ki a burokból. A többi a burok belsejében marad, így a burok a szervezetünket is védi, nem csak a hatóanyagot. Tehát a “felesleges” hatóanyag a liposzómában maradva ürül ki.

A liposzóma az egészségipar nanotechnológiai fejlesztése. A nanotechnológia a biológiai működésmechanizmusokat modellezi. Célja a legtermészetközelibb hatásmechanizmusok és anyagok létrehozása. Szervezetünk is úgy működik mint a liposzóma, felaprítja az élelmiszert, hogy a sejtek fel tudják dolgozni és a sejthártyán képes legyen behatolni. Tehát az élelmiszer feldolgozása a szervezetünkben is egyfajta nanotechnológiai folyamat.

Így a táplálékkiegészítők jövője a liposzómás állapotról fog szólni. Ezen felül a jövő kulcsfontosságú tényezője a színezékek, aromák, édesítőszerek elkerülése, organikus kiváltása.

Tehát a tabletta, kapszula, por vagy folyadék kérdésre a válasz: az egyik sem Liposzóma!

KategóriákEgyéb

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.